Oj då – jag har blivit medlem i en ältarförening!

 

Stupade över en artikel som Hanne Kjöller har skrivit om föreningar som stöttar utförsäkrade och långtidssjukskrivna. Hon säger att de tenderar att bli ”ältarföreningar” och skriver i sin artikel om dessa föreningar att: ”Det som teoretiskt sett hade kunnat vara nätverk för att stödja människor att våga pröva en sista vända på arbetsmarknaden lär i stället bli ältargrupper, där gamla oförrätter återvinns i ett ständigt kretslopp, och där man finner gemenskap i att odla känslan av att vara illa behandlad.”

 Nåja, jag kanske ska förlåta Hanne Kjöller, hon har inte varit med, så hon vet inte riktigt hur det går till.

Vår grupp består till mer än hälften av icke sjukskrivna medlemmar, så visst finns här en del arbetsförmåga. Nu har en långtidssjukskriven medlem fått kraft att starta ett eget företag på halvtid. Alltid något. Ett par andra av våra medlemmar har lyckats ta tag i sina situationer.

Rom byggdes inte på en dag och vi tycker själva att det går framåt. Vi ältar inte sjukdomar, sjukdomar och sjukdomar. Vi har mycket annat att prata om även om vi då och då naturligtvis tar upp våra situationer och försöker att stötta varandra och komma på vägar att gå. Det handlar inte heller bara om att få pengar – det handlar om livskvalité, ett drägligt liv.

Jag förstår att det är lätt att ha förutfattade meningar och håna företeelser som man inte riktigt känner till.

Om Hanne Kjöller verkligen är intresserad av att veta hur det är, är hon hjärtligt välkommen till ett av våra möten.

 

 

Annonser

12 kommentarer

Under Uncategorized

12 svar till “Oj då – jag har blivit medlem i en ältarförening!

 1. LuddesMorsa

  Tror jag vet vilken förening Kjöller menar, och har härmed förlorat all min respekt för Hanna Kjöller. Hon vet inte vad hon talar om. Snacka om att håna och motarbeta de sjuka som faktiskt inte har någon arbetsförmåga, men ändå blivit utförsäkrade och utkastade till fattigdom och ovisshet, traumatiserade och förtvivlade. Skulle dessa inte ha rätt att få berätta om och informera om sina situationer?

  • Codliver

   Jo, jag tycker det är viktigt att avigsidn av den här reformen kommer fram och jag tycker det är viktigt med en grupp som kan stötta.

 2. HEMIMAMMA

  Jag tror inte hon vågar sig dit… eller kan det vara arrogans??Codliver… torsklever… Varför har man det nicket, säg?*Väntar otåligt på att du ska berätta*Hemikram ♥

  • Codliver

   Nä hon kommer inte. Det var länge sedan artikeln var införd och nu är det nya brännade frågor på tapeten.Torsklever… tja, nåt nick ska man ju ha och torskleverolja var nåt som smakade förskräckligt illa, men som var nyttigt. Både hemskt och bra med andra ord. 🙂

 3. LuddesMorsa

  Kan du inte lägga ut en länk till Kjöllers artikel?

  • Codliver

   Tyvärr, det gick inte, men du kan hitta den på Google under rubrikenUtförsäkrade: Varning för ältarföreningar

 4. HEMIMAMMA

  Jag gissade att det var något sådant…Helghemikram ♥

 5. kyrksyster

  Jag har haft grupper för långtidssjukskrivna. Naturligtvis talades det sjukdom, mediciner, behandlingar, varnades och tipsades. Men inte var det nån som fastnade. De triggade varandra!

  • Codliver

   Det är just det – lite tips, lite idéer om vägar att gå, lite vidgrade vyer och intressen.

 6. Pluppa

  BRAAA!!!Alla fastnar INTE!!!Folk som inte vet vad dom pratar om borde inte uttala sig.Inte för att jag nu läst vad vederbörande skrivit,men jag tar dig på orden.Stoor kram vännen/Pluppis

 7. Codliver

  Tackar.Jag ska skicka artikeln i ett mail till dig. Den är för lång för att kopiera här, tror jag.Kram/Codliver

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s